Центральна Всеукраїнська 

Онлайн Бібліотека

Українські Реферати


Курсова робота: Ячмінь - вирощування, Властивості

Индекс материала
Курсова робота: Ячмінь - вирощування, Властивості
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6

Зміст

 

Вступ ................................................................ 1-2

1. Історія та Поширення ячменю ................................ 3-6

2. Біологічні Особливості ........................................ 7-11

3. Технологія вирощування ..................................... 12

3.1. Попередники ............................................... 12-13

3.2. Обробіток грунту ......................................... 13-15

3.3. Система удобрення ...................................... 16-20

3.3.1.Застосування мікроелементів ................... 18

3.3.2.Застосування регуляторів росту ................ 29-20

3.4. Сівба ........................................................ 21-25

3.5. Догляд за посівамі ...................................... 26-34

3.5.1.Боротьба з бур'янами ............................ 24-25

3.5.2.Система захисту від хвороб .................... 26-29

3.5.3.Система Боротьби Із шкіднікамі ............. 30-32

3.6. Збирання врожаю ....................................... 33-34

 

Висновки ................................................................ 35

Список використаної літератури .................................. 36-37

Додатки ................................................................ 38-41


Вступ

 

Ячмінь - найбільш скоростігла яру зернова культура. Вегетаційній Период Якої складає 60-110 днів. Ярій ячмінь внаслідок недостатнього розвітку кореневої системи, короткого вегетаційного періоду, підвіщеніх вимог до структурованих грунту, є найбільш вімоглівій среди зернових до попередники. У комплексі агротехнічніх ЗАХОДІВ, Які Забезпечують оптімальні умови для розвитку ячменю при інтенсівній технології вирощування, вісіваті его слід на РОДЮЧА, чистих від бур'янів грунтах.

Такоже ярий ячмінь є ВАЖЛИВО технічною, ПРОДОВОЛЬЧИХ и кормових культур. Зерно ячменю є концентрованім кормом для багатьох Видів сільськогосподарських тварин, а особливо ціннім продуктом є для відгодівлі свиней. Зерно ячменю містіть у СЕРЕДНЯ 12,2% Білка, 77,2% вуглеводів, 2,4% жиру, до 3% зольних ЕЛЕМЕНТІВ и містіть в 1 кг пріблізно 1,2 кормових одиниць и 100 г перетравного протеїну. Білок цінній за амінокіслотнім складом, особливо за вмістом лізину та триптофану.

Цінується у тварінніцтві як грубий корм солома ячменю, особливо сортів Із гладенькими остюки. Ячмінь может вірощуватісь такоже на зелений корм разом в Суміші Із зернобобових культур и на сіно.

Ячмінь є ВАЖЛИВО ПРОДОВОЛЬЧИХ культурою. Із зерна скловидна дворядного ячменю віробляють ячмінну та перлову крупу, у складі Якої містіться 9 - 11% Білка, 82 - 85% Крохмаль. Борошно ячменю, Використовують як домішку до пшеничного або Житнього борошна при віпіканні хліба. Зерно Використовують для виробництва пива. Найбільш цінними в півоварінні є сорти дворядного ячменю з добро виповненості и вірівнянім зерном, Яке має знижену плівчастість, підвіщеній уміст Крохмаль и знижень - Білка. Із зерна ячменю виготовляють сурогат кави и Екстракти солоду, Які Використовують у фармацевтічній и кондітерській промисловостях.

Ячмінь посівний - Цінна продовольча, кормова и технічна культура. Із зерна скловидна и крупнозерного дворядного ячменю виготовляють Перлову и ячмінну крупи. Ячмінне борошно добавляються (10-15%) при віпіканні Житнього и пшеничного хліба. Через НИЗЬКИХ Якість клейковини хліб з чистого ячмінного борошна малооб'ємній, слабопорістій, швидко черствіє. Із зерна ячменю виготовляють сурогат кави, Екстракти солоду.

 

 

Найбільше ячмінь Використовують на зернофуражні цілі. В 1 кг зерна містіться 1,2 кормові одініці и 100 г перетравного протеїну. Зерно ячменю - вісокопожівній дієтічній корм з високим вмістом ЕНЕРГІЇ для більшості тварин. Широко вікорістовується для відгодівлі свиней. Сало при цьом отримуються щільне, зерністої Будови, пріємне на смак. До складу комбікормів включаються 30-50% подрібненого ячменю, при беконній відгодівлі свиней - 60-70% ячменю у складі комбікорму. Зерно ячменю містіть Багато білку (9-12%), вуглеводів (70-75%). Вміст пентазонів 7-11%, сахарози -1,7-2%, клітковіні -3,8-5,5%, жиру -1,6-2,0%, золи - 2-3%. Є такоже ферменти, Вітаміни (групи В, D, Е, каротин). Протеїн ячменю помірної розчінності и задо-вільного амінокіслотного складу (в 1 кг зерна містіться 5,5 г лізину, 1,7 г триптофану, 2 г метіоніну, 1,9 г цистину). Кормові Властивості ячменю однозначно Кращі, чем пшениці. Если для нормальної годівлі тварин у білку ячменю НЕ вістачає 20% лізину, то в білку пшениці - 43%. [25, 26]

 


1. Історія та Поширення

 

 

Ячмінь захи до числа найдавнішіх рослин земної Кулі. Розкопки показують, что ВІН поряд з пшеницею БУВ відомій ще в кам'яному віці. Качаном окультурених ячменю вважається X и даже XV тисячоліття до Нашої єрі. Найдавніші знахідкі ячменю виявлено на территории туреччина, Ираке, Ірану. З доісторічніх часів его вірощувалі в Греции, Италии, Китае. У Європу ячмінь пошірівся з Малої Азії у IV-III тісячоліттях до н.е. У тієї ж Период, а Можливо и раніше, ячмінь начали вірощуваті на территории сучасної України. У странах Америки ячмінь молода культура, якові завезли переселенці з Європи у XVI-XVIII століттях.

У світовому рослинництві ячмінь посідає ВАЖЛИВО місце. Посівна площа его у 1993-1995 pp. становила 71,6 млн. га, або 10,4% від посівніх площ, зайнятості зерновими культурами. Валовий збір у ЦІ роки сяга 158 млн. т, а середня світова врожайність у 1995 году булу невісокою - 21,4 ц / га. Дані за 1997 рік подані у табл. 3.1. У 2004 году Було зібрано 153 млн. т зерна.

Найвіщі врожаї зерна збірають у Бельгії (68,1 ц / га), Данії (54 ц / га), Франции (59,9 ц / га), Германии (58,9 ц / га), Англии (57,6 ц / га), тоді як в Казахстані одержують Тільки 8,2 ц / га, России-16,6 ц / га.

Найбільше вірощують ячменю в Україні (42% від площі зернових), Білорусі (48,5%), Германии (33%), России (29%), Казахстані (29%), ТУРЕЧЧИНА (25%), Канаді (22%) . За посівнімі площе ячменю ПЕРЕВАГА має Росія - 16 млн.га. Багато сіють у Казахстані - 6 млн.га, Україні - 5 млн.га, Іспанії - 3,6 млн.га, ТУРЕЧЧИНА - 3,4 млн.га (дані за 1994 р.)

Частка країн у світовому ВИРОБНИЦТВІ зерна ячменю наступна: Росія - 15%, Україна - 8,2%, Канада - 7,9%, Німеччіна - 7%, США - 5,2%, Франція - 5,1% (дані за 1993 -1995 pp.). У 1997 р. в России зібралі 21 млн.т, у Франции - 10 млн.т, Канаді и Германии -13 млн. т, Іспанії - 9 млн.т, Англии - 8 млн.т, Україні - 7,4 млн.т. (Табл. 1).

За Даними ФАО, 42-48% щорічніх валових Зборів ячменю вікорістовується на промислову переробку (в т. ч. на комбікорм), 6-8% - на виробництво пива, 15% - на харчові и 16% безпосередно на кормові цілі.

 


Таблиця 1. - Посівні площі, урожайність, виробництво зерна ячменю в мире та окрем странах, 1997р.

                  

                           


Если у світовому ВИРОБНИЦТВІ зерна ячмінь посідає четверте місце после пшениці, рису та кукурудзи, то в Україні ця культура є інші зернові культури после пшениці. У окремі роки посівна площа ставити прежде 5,0 млн. га. Его вірощують в усіх грун-тово-кліматичних зонах, особливо в Стьопу та Лісостепу.

Серед яріх хлібів Першої групи ярий ячмінь Забезпечує найвіщі и стабільні врожаї. У 1995 году урожайність ячменю в Україні становила 21,8 ц / га, хоч в окрем ГОСПОДАРСТВО его врожай-ність досягає 50-60 ц / га и Вище. Рекордний врожай в Україні зібрано в 1994 году - 14,5 млн.т, а Найвища врожайність зафіксована в 1990 году - 33,6 ц / га (табл. 2).

Особливого Значення Набуля ярі сорти Стакер, Адапт, Галактик, Зоряний, Південний, Оболонь, Гетьман, Чудовий, Вакула, Чарівний, Казковий, Водограй, Геліос та Озимі сорти Метелиця, Зимовий, Трудівник, гідно. [11, 12, 15, 19]

 


Таблиця 2. - Площа посіву, врожайність и виробництво зерна ячменю ярого та озимого в Україні

 

 



2. Біологічні Особливості

 

Рід ячменю - Hordeum L. - об'єднує около 30 Видів, среди якіх позбав один культурний вид - ячмінь посівний (Н. sativum Jessen.) (2n-14), УСІ Інші - багаторічні та однорічні форми дікорослого ячменю з набором хромосом 2n-14, 28, 48.

Залежних від кількості розвинення плодоносних колосків на членику Стрижня колоса культурний вид ячменю поділяється на три підвіді:

· дворядній ячмінь (Н. s. distichum L.), у Якого на шкірному віступі членика Із трьох колосків розвівається з Утворення зерна один середній, а два з боків залішаються безпліднімі, тому колос формується з двох рядів зерен;

· багаторядній ячмінь (Hs vulgare L.), у Якого нормально розвіваються ВСІ три колоски на шкірному віступі членика й утворюється у колосі 6 рядів зерен;

· проміжній ячмінь (Hs intermedium Vav. et. Ort.), у Якого на шкірному Чергова віступі членика розвівається різна кількість плодоносних колосків - від 1 до 3, а в колосі - невизначе кількість рядів зерен

Рекомендовані в Україні сорти ячменю належати до дворядного або шестирядного підвіду.

Культурний ячмінь - Однорічна яру або озима трав'янистих рослина.

Коренєва система - мичкувата, пронікає у грунт на глибінь до 100 см и завширшки - до 90 см.

Стебло - порожніста ціліндрічна соломина, заввишки 50-135 см, завтовшки 2,5 - 4 мм, Складається з 5-7 міжвузлів, покрити восковим нальотом, схільне до вілягання.

Листки з добро розвинення білуватімі (іноді антоціано-вими) вушками, Які своими кінцямі охоплюють стебло. Язічок короткий, облямівковій. Лісткові пластинки завдовжкі 12-25 см, завширшки 8-25 мм.

Суцвіття - дворядній або багаторядній колос незакінченого типу. На кожному віступі членика розміщується три одноквітковіх колоски.

Колоски за Будовий Різні: у дворядного ячменю середні плодоносні, бічні - безплідні; у багаторядного - ВСІ плодоносні. Плодоносні колоски в обох підвідів мают Дві вузенькі колоскові луски та Дві шірокі Квіткові, Які у плівчастіх сортів j зростаються Із зернівкою, у голозерних - охоплюють зернівку без ЗРОСТАННЯ.

За щаблем редукції безплідніх колосків дворядній ячмінь поділяють на Дві групи: nutantia R. Reg., В Якого недорозвінені бічні колоски мают колоскові й Квіткові лусочкі, та deficientia R. Reg., У бічніх колосків Якого є позбав колоскові лусочкі.

Зовнішні Квіткові луски плодоносних колосків закінчуються зазубленімі або гладенькими остюки, а в Деяк форм ячменю - трілопатевімі Додатками - фурки.

Гладенькі остюки на верхівці могут буті злегка зазубленімі, альо пальці рук вільно сповзають по них зверху вниз.

Остюки бувають Довгі (перевіщують Довжину колоса у 1,5 рази), середні (незначна перевіщують Довжину колоса) i Короткі (пріблізно однакові за Довжина з колосом або Трохи коротші); грубі (шірокі, ламаються), ніжні (тонкі, еластічні) або середньогрубі. Дуже Рідко трапляються безості форми ячменю.

За кількістю членіків Стрижня колоса, Які пріпадають на 4 см Довжина, розрізняють ячмінь з Дуже щільнім колосом - прежде 20 членіків на 4 см, щільнім - 15-19, середньощільнім - 12 - 14, нещільнім -9-11, дуже нещільнім - менше 8 членіків на 4 см Стрижня.

Багаторядній ячмінь залежних від щільності колоса поділяється на правильно шестирядний, або шестигранний, та неправильно шестирядний, або чотірігранній.

У ячменю шестигранного (Н. hexastichum L.) колос щільній и ВСІ колоски відхілені від Стрижня в боки пріблізно под одним ГОСТР кутом, утворюючі в поперечному розрізі Правильний шестікутнік; у чотірігранного (Н. tetrastichum) - з трьох колосків на віступі шкірного членика бічні колоска відхілені в боки від Стрижня, середній притиснені до нього и колос у поперечнику набірає форму чотірікутніка.

Забарвлення колоса солом'яно-жовте або чорне.

Плід - плівчаста або гола зернівка, завдовжкі 7-10, завширшки 2-3 мм. Маса 1000 зернівок - 30-50 р.

Плівчастість зернівок у дворядного ячменю - 9 - 11, багаторядного - 10-13%.

У дворядного ячменю ВСІ зернівкі сіметрічні, за формою відовжені, ромбічні або еліптічні, у багаторядного сіметрічні позбав середні зернівкі на віступі членика, бічні несіметрічні: Трохи Менші за розміром, в Основі злегка увігнуті. У борозенці ніжньої Частини зернівкі находится так кличуть входити Основна щетина - продовгуватий лусочка, яка в одних сортів ячменю покритием довгими волосками (довго-волосиста), в других - коротковолосістие Повстян опушена.

Забарвлення зернівок солом'яно-жовте, сіро-зелене або чорне.

Визначення підвідів ячменю за зерном. Як вже зазначалось, у дворядного ячменю ВСІ зерна у колосі є симетричним, у багаторядного сіметрічні зерна становляит третіну від Загальної кількості зерен у колосі, тоб около 33%.

У очищеному зерні це співвідношення порушується и кількість симетричних зернівок збільшується до 44-45%.

При візначенні, до Якого підвіду ячменю захи Невідомий зразок зерна, відбірають Дві пробив по 100 зерен у Кожній и підраховують кількість симетричних и несіметрічніх зерен. Если у пробі все зерно симетрично - це дворядній ячмінь. При кількості 40% и менше симетричних зерен ячмінь відносять до багаторядного, а коли у пробі кількість симетричних зерен перевіщує 40%, альо НЕ досягає 100%, то у пробі находится суміш дворядного и багаторядного ячменю.

Визначення різновідностей ячменю. Основні ознакой, за Якими візначають різновідності ячменю, Такі: Забарвлення колоса (жовте, чорне), будова остюків (гладенькі, зазублені, фуркатні), щільність колоса (щільній - прежде 12 членіків на 4 см Довжина Стрижня колоса, нещільній - менше 11 членіків) , плівчастість зерна (плівчасте або голі).

Рекомендовані сорти в Україні:

ярого ячменю: Адапт, Бадьорого, Гонар, Гостинець, Дерибас, Миронівський 86, Одеський 151, Подільський 14, Подолян, Престиж, Спомин та ін.;

озимого - Буран, Манас, Миронівський 87, Міраж, Радон, Тамань, Фермер та ін.


Вимоги до температури

Ярій ячмінь - невімогліва до тепла рослина. Мінімальна температура проростання насіння 1-2 ° С, оптимальна-15-20 ° С. Сходи вітрімують приморозки -3-4 ° С, а іноді й до -6 ° С. Біологічний мінімум для з'явлення сходів 4-5 ° С. Мінімальна температура для Формування генеративних органів 10-12 ° С. Для Швидкого розвітку кореневої системи, кущіння и Формування колоса (від з'явлення сходів до виходе в трубку) Необхідна помірна температура в межах 12-20 ° С. Оптимальна температура для росту и развития рослин у Период вегетації 18 ° С.

Ячмінь характерізується Найвищого, среди яріх зернових Першої групи, стійкістю проти вісокої температури (запалу), легко вітрімуючі Підвищення ее до 38-40 ° С. За Такої температури продіхі ячменю НЕ паралізуються впродовж 25-35 рік., Тоді як у ярої пшениці Вже через 10-17, а у вівса - даже через 5 рік., Настає їх параліч. Саме тому посіви ярого ячменю пошірені у південніх регіонах України.

Вимоги до Волога

Ярій ячмінь среди хлібів Першої групи найбільш посухостійкій и відзначається вісокопродуктівною витрат Волога на создания одініці органічної Речовини. Прот на качану вегетації в ячменю недостатньо розвинено Коренєва система и рослини погано переносячи весняні посухи. Тому запізнення з сівбою может спричинитися Недружна з'явлення сходів и сповільнення розвітку рослин на пізнішіх фазах росту. Під Година вихід в трубку, колосіння, цвітіння і початки Формування зерна ярий ячмінь вімоглівій до Волога, альо надлишок опадів за високих температур на багатших на Поживні Речовини грунтах віклікає надмірне кущіння, інтенсівне наростания біомасі, что спричинює вілягання. Ячмінь має скроню повітряну посухостійкість, порівняно з пшеницею та вівсом, и Більшу стійкість до високих температур и запалів. Вищі урожаї формуються на грунтах з скроню водо утрімуючою здатністю, ніжчі - на грунтах, что погано зв'язують Волога.

Серед зернових культур це найбільш скоростігла культура, деякі сорти ячменю достігають за 75 днів, что спріяє его Проникнення даже у північні Регіони.

Вимоги до грунту

Ярій ячмінь має слаборозвиненості Коренєву систему, тому краще зростанні на РОДЮЧА, добро забезпечених пожівнімі легкодоступними Речовини грунтах. Урожайність его різко зніжується на заболочених грунтах, недостатньо розпушеності, з близьким заляганням грунтових вод. Разом з тім погано зростанні на легких піщаніх грунтах, дуже прігнічується на кислих торфовищах (при рН <6), а в умів надмірно кіслої Реакції грунтового розчин (рН 3,5) сходу не з'являються. При рН < 4,5 частина рослин гине после сходів. На кислих грунтах даже за високого уровня добривами рослина НЕ здатно засвоїті елементи живлення з грунту. Оптимальне рН грунту для ячменю - 6,0-7,3. [7,8,11,14,15]


 

3. Технологія вирощування

3.1. Попередники

 

 

Ярій ячмінь внаслідок недостатнього розвітку кореневої системи, короткого вегетаційного періоду, підвіщеніх вимог до структурованих грунту, є найбільш вімоглівій середзерновіх до попередники. У комплексі агротехнічніх ЗАХОДІВ, Які Забезпечують оптімальні умови для розвитку ячменю при інтенсівній технології вирощування, вісіваті его слід на РОДЮЧА, чистих від бур'янів грунтах.

У зоні Степу Основним крітерієм цінності попередники є запаси волога, Які залішаються в грунті. Найбільший урожай ячменю одержують при розміщенні ячменю после кукурудзи, пшениці, вівса. Менший урожай формується при сівбі ячменю после цукрового буряка, соняшника, Які Дуже вісушують грунт. Лише в роки з великими запасами Волога в грунті НЕ спостерігається негативного впліву цукрового буряка на врожай та Якість зерна ячменю.

У Лісостепу скроню Якість и врожайність має кормовими и ПРОДОВОЛЬЧИХ зерно ячменю при розміщенні его после багаторічних бобових трав, зернових бобових культур, ріпаку та однорічніх трав. Прот ця група культур є такоже найкращими попередниками для озимих зернових. Тому за наявності у сівозміні озимих зернових, для ярого ячменю найкращими попередниками є просапні культури (цукровий буряк, картопля, кукурудза), под Які вносячи органічні та мінеральні добрива. Міжрядній обробіток спріяє очищених поля від бур'янів и нагромадження в грунті легкозасвоюваніх пожівніх Речовини. Крім того, после просапніх культур не ущільнюється грунт (ячмінь погано переносити Щільні грунти, что заплівають, у нього жовкне листя, засіхають верхівкі, сповільнюється Розвиток біомасі). Розміщенням озимих зернових после багаторічних бобових трав, зернобобових культур, однорічніх трав, ріпаку та ін., А яріх зернових после просапніх культур, створюються найкращі умови росту для більшості культур сівозміні.

У випадка сильного насічення сівозміні зерновими культурами допускається на РОДЮЧА грунтах вирощування ярого ячменю после озімої пшениці, альо Тільки з використаних сідератів и проміжніх культур як фітосанітарів. Інакше таке размещения буде економічно проблемним, оскількі вімагатіме великих витрат на агрохімікаті.

Чи не рекомендується сіяті ярий ячмінь после озимого ячменю и вівса, в Першу Черга через фітосанітарні причини. Між озимим и Ярим ячменем звітність, Дотримуватись такоже просторової ізоляції, оскількі озимий ячмінь є Небезпечна Джерелом збудніків хвороб ярого ячменю - борошністої роси, жовтої іржі та ін.

У Поліссі ярий ячмінь розміщують после картоплі, люпину, кукурудзи. Гіршімі попередниками є Озимі зернові.

Ячмінь відносно скоростіглій та нізькорослій, тому це одна з найкращих покрівніх культур для підсіву багаторічних трав. [7, 8, 9, 16]

            3.2. Обробіток грунту

 

Ярій ячмінь захи до рослин з підвіщенімі Вимогами до обробітку грунту. Грунт для нього має буті нещільнім, чистимо від бур'янів. На щільніх грунтах погано розвівається Коренєва система ячменю, жовкне листя, что зніжує Продуктивність рослин.



Популярні роботи